Jak produkowany jest brykiet torfowy?

Brykiet torfowy jak sama nazwa wskazuje, powstaje z torfu – jest to składnik gleby, którego zasoby w Polsce są ogromne. Ze względu na dobrą dostępność surowca brykiet torfowy jest paliwem bardzo ekonomicznym, co przekłada się na jego rosnącą popularność. Coraz częściej brykiet z torfu wybierany jest jako zamiennik węgla.

Brykiet torfowy powstaje poprzez prasowanie torfu w warunkach bardzo wysokiego ciśnienia. W ten sposób wytwarzane są zwarte i mocno skoncentrowane granulki o wysokiej wartości opałowej. W toku produkcji nie stosuje się żadnych szkodliwych związków chemicznych, a lepiszczem są wyłącznie naturalne związki zawarte w torfie.

Właściwości brykietu torfowego

Bardzo ważną cechą brykietu jest to, że po otwarciu dolotu powietrza pali się jasnym i mocnym płomieniem, a po odcięciu dostępu powietrza żarzy się przez długi czas. Proces spalania jest spokojny – nie występują trzaski ani rozbłyski. Brykiet torfowy ma wysoką wartość opałową, porównywalną do dobrej jakości węgla. Kaloryczność brykietu wynosi około 19 MJ/kg. O przewadze brykietu decyduje niska zawartość popiołu i siarki – proces spalania jest czysty i bezpieczny dla środowiska naturalnego. Warto także wspomnieć o niskiej wilgotności, która nie przekracza poziomu 10%, co pozostaje nie bez znaczenia dla efektywności grzewczej.

Zaletą brykietu jest równomierne spalanie, a więc nie ma potrzeby częstego podkładania. Palenie brykietem nie powoduje osadzania się sadzy w paleniskach ani korodowania kotłów. Brykiet torfowy nazywany jest ekologicznym paliwem przyszłości i w tym stwierdzeniu nie ma ani odrobiny przesady. Jest to odpowiedź na kurczące się zasoby paliw kopalnianych i potrzebę szukania ekologicznych zamienników. Ponadto wydobycie torfu jest nieinwazyjne dla środowiska.