Rodzaje pelletu

Pellet powstaje w wyniku prasowania biomasy w warunkach wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia. Pellet najczęściej przyjmuje postać drobnych wałeczków o dość regularnych kształtach i wymiarach. Jest materiałem opałowym o wysokiej kaloryczności, co wynika ze specyfiki procesów produkcyjnych. Pellet to opał ekologiczny i ekonomiczny dostosowany do spalania w nowoczesnych kotłach klasy 5.

Pellet klasyfikuje się w zależności od zastosowanego surowca do produkcji. Wyróżniamy:

  • Pellet drzewny – powstaje z odpadów tartacznych, czyli wiór i trocin, które prasowane są w warunkach wysokiego ciśnienia. Wyróżniamy pellet iglasty i liściasty o kaloryczności od 16 do 20 MJ/kg.
  • Pellet słomiany – powstaje z pozostałości po roślinach uprawnych, takich jak rzepak i zboża. Kaloryczność pelletu ze słomy wynosi 14-15 MJ/kg.
  • Pellet słonecznikowy – wytwarzany jest z suchych łusek słonecznika i osiąga kaloryczność na poziomie 16,9-17,5 MJ/kg.

W wyniku spalania pelletu powstaje niewielka ilość popiołu, a emisja szkodliwych związków do atmosfery jest zerowa.

Jaki pellet wybrać?

Wybierając pellet, warto kierować się nie tylko surowcem, z jakiego powstał. Niezależnie od tego, czy kupujemy pellet ze słonecznika, słomy czy też trocin, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na kaloryczność. Z jednej porcji paliwa o wysokiej kaloryczności wytworzymy bowiem więcej ciepła, a więc koszty ogrzewania będą niższe.

Granulat może mieć różną wielkość, aczkolwiek zwykle jest to od 6 do 8 mm. Wałeczki muszą być zbite i dobrze skoncentrowane. Warto także zwrócić uwagę na wilgotność, co jest szczególnie ważne w nowoczesnych piecach z podajnikiem. Im wyższa wilgotność, tym więcej osadów powstaje w wyniku procesów spalania.